Marea Britanie intentioneaza sa trimita o a doua nava a Marinei Regale in Marea Mediterana pentru a ajuta la combaterea traficantilor de imigranti din Libia, care a devenit principala poarta de imbarcare a extracomunitarilor catre Europa, relateaza BBC News online, citand oficiali britanici.

Premierul britanic David Cameron a declarat in cadrul summitului G7 care se desfasoara in orasul Shima, Japonia, ca Marea Britanie este pregatita sa preia un rol activ de conducere in operatiunile de combatere a traficantilor de imigranti din Libia, noteaza mediafax.

In zona, exista deja o nava a flotei britanice. Pentru ca Marea Britanie sa mai poata trimite o alta nava de razboi in zona, UE trebuie sa-si extinda mandatul operatiunii navale curente (Sofia).

Oficiali britanici care participa la summitul G7 din aceasta saptamana au declarat ca vor incerca sa obtina aprobare din partea ONU pentru o noua nava de razboi care sa poata confisca barcile suspectate ca transporta ilegal arme militantilor retelei Stat Islamic din Libia.

Duminica trecuta, guvernul unitar al Libiei din Tripoli a solicitat Uniunii Europene ajutorul in antrenarea membrilor pazei de coasta si ai marinei in vederea combaterii traficantilor de imigranti pe Marea Mediterana, solicitare care ar putea fi urmata de una privind autorizarea navelor internationale in apele Libiei.