Presa si internautii pakistanezi au criticat si ridiculizat, vineri, o propunere a responsabililor religiosi, care vor sa acorde barbatilor dreptul de a-si "bate usor" sotiile in caz ca acestea refuza, spre exemplu, sa consimta la o relatie sexuala fara a avea o justificare religioasa, relateaza AFP.

Consiliul ideologiei islamice (CII), principala autoritate religioasa din Pakistan, a facut public saptamana aceasta controversatul sau proiect de lege, ca raspuns la o legislatie progresista adoptata in luna februarie in Punjab, care acorda mai multe drepturi si protectie femeilor din aceasta provincie, cea mai populata din Pakistan.

"Un barbat ar trebui autorizat sa isi bata usor sotia daca aceasta ii refuza ordinele, refuza sa se imbrace asa cum el doreste, declina cererile de relatii sexuale fara o justificare religioasa, ori nu face baie dupa un raport sexual sau cand este la menstruatie", se mentioneaza in acest proiect de lege, din care au fost citate fragmente de catre presa locala.

Aceasta propunere a fost primita vineri cu un val de ironii in presa si pe internet.

Dawn, principalul ziar in limba engleza din tara, a publicat un articol satiric cuprinzand o lista de lucruri pe care barbatii ar trebui sa le bata in loc de femei: inclusiv oua, fundul sticlelor de ketchup si ritmul melodiei lui Michael Jackson "Beat It".

Acest articol este un rar exemplu cand presa ii ridiculizeaza pe cei care afirma ca vorbesc in numele religiei in Pakistan, un gigant musulman cu aproape 200 milioane de locuitori si unde atingerile aduse profetului Mahomed sunt pasibile de pedeapsa cu moartea, conform unei legi controversate privind blasfemia.

Proiectul Consiliul ideologiei islamice, for al carui mandat este de a-i consilia pe parlamentari asupra religiei musulmane, a fost de asemenea criticat de catre Comisia pakistaneza pentru drepturile omului, un organism independent, care l-a calificat drept "ridicol" si a cerut dizolvarea acestui consiliu de "fanatici".

"Este dificil de inteles cum o persoana sanatoasa la minte ar putea crede ca este nevoie de mai multe incurajari si justificari pentru violentele comise asupra femeilor in Pakistan", a afirmat Comisia.

"Acest consiliu ar trebui dizolvat, ideal in acid", a scris un utilizator de Twitter, in timp ce alti internauti si-au exprimat socul si furia cu privire la propunerea responsabililor religiosi.