Uniunea Europeana si Turcia au avut convorbiri constructive privind conditiile pentru liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci si experti UE vor vizita Ankara saptamana viitoare pentru a lucra pentru indepartarea ultimelor obstacole in cadrul acestui proces, a aratat vineri prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Potrivit unui mesaj difuzat de acesta pe Twitter dupa convorbiri cu ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, si ministrul pentru afaceri europene, Omer Celik, cei doi au impartasit "o determinare comuna pentru a depasi ultimele obstacole pentru liberalizarea vizelor".

Declaratia sa optimista este in contrast cu avertismentele publice ale presedintelui Tayyip Erdogan, potrivit carora Turcia nu-si va schimba legea anti-terorism pentru a indeplini criteriile UE, punand in discutie viitorul acordului UE-Turcia pentru a opri migratia ilegala.

Bruxelles-ul a promis liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci in UE in schimbul opririi afluxului ilegal de migranti catre bloc, dupa ce mai mult de un milion au ajuns in UE din Turcia, anul trecut. In timp ce Europa doreste ca acordul sa functioneze, insista de asemenea ca Ankara sa intruneasca 72 de criterii, intre care modificarea legilor antiteroriste conform standardelor europene.