Cantonul Basel-Provinci a decis sa impuna o amenda de pana la 5.000 de dolari pentru copiii care refuza sa dea mana cu profesorii lor, dupa scandalul provocat de doi elevi musulmani din Therwil care au cerut sa fie exceptati de la aceasta traditie, argumentand ca stransul mainii unei femei contravine invataturilor islamice, scrie The Washington Post.

Minaretele, interzise in ElvetiaFoto: HotNews.ro

Scoala a incercat sa ajunga la un compromis si le-a permis celor doi adolescenti, care proveneau dintr-o familie siriana, sa nu dea mana cu niciun profesor, barbat sau femeie, pentru a evita discriminarea.

Povestea a fost facuta publica de cotidianul Schweiz am Sonntag si a declansat o ampla polemica legata de imigratie si de integrare, multi argumentand ca solicitarea elevilor legata de libertatea religioasa contravine traditiei de egalitate a sexelor. "Nu putem accepta acest lucru in numele libertatii religioase. Strangerea de mana este o parte a culturii noastre", a avertizat ministrul Justitiei, Simonetta Sommaruga, intr-un interviu pentru SRF.

Autoritatile cantonale au anulat insa decizia scolii si a cerut ca orice elev sa dea mana cu profesorul lor, in caz contrar parintii sau tutorii legali riscand sa fie amendati.

"Interesul public legat de respectarea egalitatii dintre barbati si femei si integrarea strainilor depaseste de maniera semnificativa libertatea de constiinta (libertatea religiei) a elevilor", au afirmat autoritatile.

Autoritatile elvetiene au suspendat si procedura de naturalizare pentru familia celor doi adolescenti musulmani.

Musulmanii constituie circa 5% din populatia Elvetiei si multi elvetieni afirma ca aceasta comunitate nu este integrata deplin. In 2009, elvetienii au votat pentru interzicerea construirii de minarete iar anul trecut cantonul Ticino a impus o amenda de 10.000 de dolari pentru portul public de burqa. Mai multi parinti musulmani au fost amendati dupa ce au cerut ca fiicele lor sa fie exceptate de la cursurile de inot.

Comunitatea musulmana a criticat refuzul celor doi tineri de a da mana cu profesoarele lor. "Studentilor si parintilor le-as sugera urmatoarea refectie: Poate negarea strangerii de mana sa fie mai importanta decat porunca islamica de respect reciproc?", a afirmat Montassar Ben Mrad, presedintele Federatiei Organizatiilor Islamice, intr-o declaratie.