O familie din Australia care s-a mutat in Scotia in urma cu 4 ani, in cadrul unui efort al guvernului de la Londra de a atrage persoane in zonele rurale, risca acum deportarea ca urmare a noilor reglementari britanice care vizeaza controlul imigratiei, scrie Reuters.

Familia Brain urmeaza sa se intalneasca joi cu primul ministru scotian Nicola Sturgeon pentru a discuta reglementarile pe care un parlamentar din Partidul Nationalist Scotian (SNP) le-a descris drept "un instrument contondent".

Kathryn si Gregg Brain si fiul lor in varsta de 7 ani Lachlan, care a invatat la scoala limba scotiana veche, au venit in scotia in 2011 ca parte a unui plan spijinit de guvernul britanic de a ajuta populatia in scadere si imbatranita din nordul Scotiei.

Insa proiectul a fost inchis si in urma schimbarii reglementarilor, familia are nevoie de o viza diferita pentru a ramane in tara - o solicitare care a plasat guvernul nationalist scotian impotriva guvernului de la Londra.

Unul dintre subiectele cheie in dezbaterea privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana inainte de votul din 23 iunie este sosirea imigrantilor economici, si statului lor ca beneficiari ai sistemului de asistenta sociala britanic.

Imigratia a depasit normele stabilite de guvern, dupa cum se vede in datele publicate joi care indica faptul ca imigratia neta a crescut pana la 333.000 anul trecut.

"Se pare ca Guvernul incearca sa reglementeze migratia insa ce fac in realitate este sa alieneze si sa deporteze exact oamenii cu aptitudini si talentele de care avem nevoie in Scotia", sustine parlamentarul SNP Kate Forbes.

"Aceste reguli inflexibile sunt un instrument contondent", a adaugat Forbes.

Gregg Brain este expert in sanatate si siguranta iar Kathryn, care a intrat in tara cu viza de student, tocmai si-a finalizat studiile in istoria Scotiei si are o oferta de munca temporara de la o distilerie locala.