Noua coalitie de guvernare de dreapta israeliana ridica "intrebari legitime" cu privire la directia politicii Israelului, dar Statele Unite vor judeca noul guvern pe baza actiunilor sale, a declarat miercuri Departamentul de Stat, exprimandu-si, in mod exceptional, ingrijorarea cu privire la viitoarea politica a Israelului fata de palestinieni dupa intrarea in acest guvern ca ministru al apararii a ultranationalistului Avigdor Lieberman, noteaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

"Am vazut rapoarte din Israel descriindu-o ca cea mai de dreapta coalitie din istoria Israelului... Noi stim de asemenea ca multi dintre ministri au declarat ca se opun solutiei a doua state. Acest lucru ridica intrebari legitime asupra directiei (noului guvern) si felului de politici pe care le-ar adopta", a reactionat in fata presei purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Mark Toner, citind un comunicat.

Fostul ministru israelian de externe Avigdor Lieberman, care a preluat miercuri portofoliul apararii, este cunoscut pentru discursul sau dur, fiind supranumit "buldozerul", aminteste agentia DPA, pe de alta parte.

Oficialul israelian, in varsta de 57 de ani, este cunoscut pentru ceea ce criticii numesc declaratii extremiste, beligerante si populiste, dar pe care sustinatorii le califica drept iconoclastice, dar corect orientate.

Lieberman sustine politici dure de dreapta pe diferite subiecte, exprimandu-si in special opozitia fata de convorbirile de pace cu palestinienii si sustinerea pentru colonisti in teritoriile disputate.