Aproape jumatate dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene au ignorat stoparea exportului de arme catre Egipt convenita la nivelul UE, riscand sa fie complice la reprimarea organizata de guvernul de la Cairo, potrivit Amnesty International, citata de Bloomberg.

Treisprezece membre UE raman printre principalii furnizori de arme si echipament politienesc pentru Egiptului, inclusiv Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Romania, se arata intr-un comunciat al grupului ce militeaza pentru drepturile omului.

In 2014, state UE au autorizat vanzari de peste 6 mld. euro, furnizand Egiptului armament usor si greu, elicoptere militare si echipament de supraveghere.

UE a agreat sa opreasca transferurile de armament dupa ce fortele de securitate au folosit in 2013 arme mortale pentru a dispersa manifestantii ce protestau impotriva inlaturarii militare a presedintelui islamist Mohamed Mursi, sprijinit de Fratia Musulmana.

Reprimarea protestelor a dus la sute de morti, si mai multi fiind incarcerati.

“Folosirea excesiva a fortei, arestari arbitrare in masa si disparitii ordonate au devenit parte a modului de operare al fortelor de securitate”, afirma Amnesty.

“UE si membrele sale trebuie sa inceteze sa recompenseze purtarea rea a politiei si armatei egiptene cu o abundenta de furnizari de arme”, a mai spus organizatia.