Un avion Airbus A320 al companiei Lufthansa, care zbura sambata de la Frankfurt la Bilbao, a fost nevoit sa efectueze o manevra brusca pentru a evita trei drone aparute pe traiectoria sa la altitudinea de circa 900 de metri inaintea aterizarii pe aeroportul spaniol, scrie publicatia El Pais.

Politia locala nu a identificat deocamdata proprietarul sau proprietarii celor trei drone. Dupa ce avionul a comunicat turnului de control incidentul, un elicopter a fost ridicat de la sol, dar nu a reusit sa repereze aceste aparate. In acelasi timp mai multe patrule au cautat dronele in imprejurimile aeroportului, dar de asemenea fara succes, anunta Agerpres.

Nu se cunoaste nici dimensiunea dronelor pentru a se putea aprecia efectele unui posibil impact cu avionul, care avea in acel moment o viteza de peste 250 de hm/h si se afla in faza de coborare la aterizare. Totusi, pentru ca o drona sa ajunga la inaltimea la care se afla acel avion, ea ar trebui sa aiba o greutate de cel putin 2-3 kilograme, iar o coliziune a unui avion cu un astfel de dispozitiv ar avea consecinte grave.

Incidentul este investigat de Agentia Spaniola pentru Navigatie Aeriana (AESA), dar nu a fost inaintata o plangere formala. Conform legii spaniole, este interzis zborul dronelor la inaltimi de peste 120 de metri si niciodata pe o raza de 8 kilometri in jurul aeroporturilor, interdictie valabila de asemenea deasupra zonelor populate.

Incidentele provocate de aparitia dronelor in apropierea aeroporturilor au devenit tot mai frecvente. Anul trecut, in luna iulie, un alt avion al companiei Lufthansa a trebuit sa-si schimbe brusc traiectoria pentru a evita coliziunea cu o drona inaintea aterizarii la Varsovia.

Anul acesta, pe 2 mai, prezenta suspecta a unei drone in proximitatea aeroportului francez Paris-Orly a obligat controlorii de trafic aerian sa schimbe preventiv culoarele folosite de avioane in timpul manevrelor de apropiere la aterizare. Aeroporturile pariziene s-au confruntat in ultimele luni cu sase incidente similare.