Imagini prin satelit arata ca o baza aeriana din Siria folosita de fortele rusesti a suferit pagube importante in urma unui atac al gruparii Stat Islamic, a afirmat marti Stratfor, companie americana specializata in informatii, scrie AFP.

Aceste imagini sugereaza ca patru elicoptere si 20 de camioane au fost incendiate in baza T-4, cunoscuta si sub numele Tiyas, situata in centrul tarii, intre orasele Palmyra si Homs.

"Baza aeriana T-4 a fost serios afectata de un atac cu artilerie al SI. Patru elicoptere de atac rusesti Mi-24 par sa fi fost distruse", afirma Stratfor, intr-un raport publicat pe site-ul sau.

Compania afirma ca este vizibil impactul unor obuze si ca un avion sirian MIG-25 ar putea si el sa fi fost afectat.

Intrebat de BBC, Sim Tack, un expert al Stratfor, a apreciat ca aceste pagube nu pot rezulta in urma unei "explozii accidentale".

Ministerul rus al Apararii a afirmat ca aceste pagube exista "de luni" de zile si provin din "luptele dure" intre fortele guvernamentale siriene si militantii gruparilor teroriste.

Analiza Stratfor sugereaza insa o legatura intre distrugerea acestor aparate si luptele care au avut loc in regiune in urma cu 15 zile.

In 11 mai, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anuntat un bombardament violent asupra bazei, dupa ce jihadistii SI au preluat pentru scurt timp controlul asupra drumului care leaga Palmyra de Homs. OSDO a precizat dupa doua zile ca tirurile continue au provocat o explozie la un depozit de carburanti si un incendiu care a distrus trei elicoptere.

Agentia Amaq, legata de SI, a anuntat si ea ca patru elicoptere rusesti de lupta si 20 de camioane de transport pentru rachete au fost distruse pe aceasta baza de un incendiu, fara a oferi alte detalii.