Confruntat cu o fronda sociala din ce in ce mai dura, guvernul francez incarca marti sa evite riscul unei penurii de benzina care risca sa paralizeze tara, la mai putin de trei saptamani de inceperea campionatului european de fotbal, scrie AFP.

Fortele de ordine au deblocat in cursul diminetii o rafinarie si un depozit de carburanti in sud-estul tarii, unde accesul era blocat de o zi de militantii sindicatului CGT, care se opun unei reforme a codului muncii considerata prea liberala.

Politistii afirma ca au intampinat o "rezistenta importanta", cu pietre aruncate si cauciucuri incendiate, potrivit prefecturii, care a vorbeste despre sapte politisti raniti usor.

La doua luni si jumatate dupa lansarea sa, si in conditiile in care miscarile de strada impotriva proiectului de reforma a codului muncii scad in intensitate, fronda sociala pare sa se fi cantonat in blocarea rafinariilor si a depozitelor de carburanti, in general orchestrata de militantii CGT.

Iar conflictul ia acum chipul unei lupte intre guvernul socialist si cel mai mare sindicat apropiat istoric de Partidul comunist.

Presedintele Francois Hollande a denuntat marti "blocarea" rafinariilor drept "o strategie promovata de o minoritate".

"Este in afara discutiei ca francezii sa se afle in aceasta situatie de penurie, de blocaj, ca economia noastra sa fie blocata", a spus si premier Manuel Valls, care a mentionat ca nu se pune problema retragerii legii.

Sase dintre cele opt benzinarii ale tarii sunt afectate de blocaje de luni seara, miscarea extinzandu-se in vest si in sud-est. Aceste blocaje provoaca de mai multe zile dificultati in aprovizionarea benzinariilor, provocand cozi la pompe.

Potrivit secretarului de stat pentru Transporturi, Alain Vidalies, "circa 20% dintre benzinarii sunt inchise sau in mare dificultate" (dintr-un total de 12.000).

CGT a facut apel la o greva pe perioada nelimitata a conductorilor de metrou, incepand cu 2 iunie.