Mii de persoane s-au adunat marti in zona garii de dord din bruxelles pentru a participa la o "manifestatie national", la apelul sindicatelor, impotriva modificarii legislatiei muncii, transmite AFP.

Proteste la BruxellesFoto: Captura RT

Protestatarii, imbracati in pulovere verzi, rosii si albastre, in culorile principalelor 3 sindicate din tara, au venit din Flandra (nord) si Valonia pentru a participa la actiunea de protest, prima etapa dintr-o serie de actiuni impotriva guvernului de dreapta care ar rma sa se desfasoare pana in toamna, potrivit sindicatelor.

Potrivit politiei, in jur de 50.000 de persoane au urma sa ia parte marti la miscarea de protest care va afecta, in mod deosebit, transportul in comun.

Reprezentantii sidicali critica o reforma a ministrului Muncii Kris Peeters care prevede "anualizarea" timpului de munca, angajatorii avand posibilitatea sa impuna saptamani de 45 de ore, urmate de perioade cu orare de munca mai usoara.

"Sunt aici pentru a protesta impotriva tuturor masurilor pe care guvernul de dreapta le ia. ii ataca pe angajati, pe pensionari si pe cei care nu au de munca; si sunt aici si pentru tineri , deoarece vor trebui sa lucreze de trei ori mai mult, daca nu chiar mai mult de atat", a declarat pentru AFP un protestatar, Michel Beis, membru al Sindicatului Socialist al Functionarilor Publici CGSP.

"Cresc taxele la toate nivelurile si diminueaza acoperirea sociala. Ne intoarcem in trecut. Exista alte modalitati de a functiona favorizand puterea de cumparare", a aratat si Jacques Warnier, un profesor venit de la Liege (sud-est).

Manifestantii, care au inceput protestul aruncand cu petarde, ar urma sa traverseze capitala belgiana pe marile bulevarde pentru a ajunge, dupa-amiaza, catre gara de Sud, unde protestul se va incheia.

Belgia este condusa din octombrie 2014 de o coalitie formata din 4 partide de dreapta.