Intre guvernul conservator polonez si Bruxelles sunt "in curs" de desfasurare discutii pentru a evita ca Varsovia sa primeasca un avertisment european cu privire la situatia statului de drept in Polonia, au facut cunoscut luni surse din cadrul Comisiei Europene, citate de AFP si Agerpres.

"Sunt in curs discutii cu obiectivul de a gasi in continuare o solutie", a declarat luni o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, care a stabilit 23 mai ca data limita pentru ca Varsovia sa raspunda la ingrijorarile asupra reformei Tribunalului Constitutional, la originea unei crize profunde in Polonia.

Aceste schimburi de pareri au continuat luni seara, a precizat purtatoarea de cuvant, fara sa ofere mai multe indicatii despre continutul lor.

Executivul european a afirmat miercurea trecuta ca va publica "cel mai tarziu pe 23 mai" un "aviz" cu valoare de avertisment privind situatia statului de drept in tara, daca Varsovia nu elimina pana atunci aceste temeri.

"Atat timp cat Tribunalul Constitutional va fi impiedicat sa procedeze la un adevarat control constitutional, nu poate exista nicio supraveghere eficienta a respectarii legislatiei in ceea ce priveste drepturile fundamentale", a subliniat Comisia.

Premierul polonez, Beata Szydlo, a replicat vehement, afirmand ca guvernul sau "nu va ceda niciodata unui ultimatum". La randul sau, parlamentul polonez a indemnat guvernul "sa se opuna oricarei activitati indreptate impotriva suveranitatii statului".

Peste 240.000 de persoane au manifestat pe 7 mai la Varsovia pentru "a pastra locul Poloniei in Europa", amenintat, in opinia lor, de politica promovata de Partidul Lege si Justitie (PiS, conservator).

Publicarea avizului Comisiei Europene ar constitui o noua etapa in procedura inedita declansata de Bruxelles la adresa Varsoviei, putand duce, in ultima instanta, la sanctiuni ca suspendarea dreptului de vot in cadrul Consiliului UE, care reprezinta cele 28 de tari membre.

Acest "aviz reprezinta un avertisment pentru statul membru si ii ofera acestuia posibilitatea de a reactiona", potrivit Comisiei.

Odata comunicat Poloniei, aceasta va avea doua saptamani pentru a prezenta observatiile sale Comisiei care, ulterior, va putea "formula o recomandare" daca preocuparile nu au fost ridicate "intr-un termen rezonabil".

In cazul lipsei unui raspuns satisfacator la aceasta recomandare, ar putea fi declansata "procedura de la Articolul 7", care permite sanctionarea unei tari care incalca valorile democratice europene.