Aproximativ 2.000 de migranti au fost recuperati luni in 15 operatiuni de salvare desfasurate in largul coastelor Libiei, a informat paza italiana de coasta, care coordoneaza operatiunile in aceasta zona a Marii Mediterane, transmite AFP, citat de Agerpres.

Doua nave militare italiene au salvat peste 500 de persoane, inghesuite in patru ambarcatiuni improvizate, potrivit acestor surse.

La randul lor, doua nave ale organizatiei neguvernamentale Medici fara Frontiere (MSF) angajate in aceste operatiuni au salvat in total 788 de persoane.

De asemenea, o nava militara irlandeza, Le Roisin, a intervenit luni pentru a salva mai multe sute de persoane, potrivit pazei italiene de coasta. Un cargou a venit pentru a oferi asistenta la peste 400 de persoane, toate recuperate ulterior de o nava a pazei italiene de coasta.

Marina italiana nu a precizat nationalitatea acestor migranti, insa in mod obisnuit marea majoritate a lor provin din Africa subsahariana.

Peste 34.000 de persoane au debarcat pe coastele italiene dupa ce au fost salvate in mare in largul coastelor Libiei de la inceputul anului, potrivit unui bilant al Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati (HCR).

Odata cu revenirea vremii favorabile, operatiunile de salvare ar urma sa se intensifice, dar pentru moment aceste traversari sunt la fel de numeroase ca anul trecut si in 2014.