Un ofiter de politie din Baltimore, Edward Nero, a fost achitat luni de toate acuzatiile in cazul mortii in 2015 a unui tanar de culoare, Freddie Gray, care a suferit rani fatale in cursul arestarii, incident care a provocat revolte precum si proteste ale miscarii Black Lives Matter (vietile negrilor conteaza), relateaza Reuters si AFP.

Edward Nero, unul din cei sase politisti judecati separat in acest oras port de pe coasta de est a SUA, a fost achitat in patru capete de acuzare formulate impotriva sa.

Acuzat de complicitate la crima, pe care a calificat-o el insusi accident, politistul alb a fost acuzat oficial de violente intentionate, punere in pericol a vietii unei persoane si greseli profesionale.

Dupa arestarea sa, in dimineata zilei de 12 aprilie 2015, Freddie Gray, suspectat de activitati infractionale, a fost transportat cu o duba a politiei. Tanarul afroamerican a suferit, in circumstante inca neclare, o fractura a vertebrelor cervicale in timpul transportului. El a decedat din cauza ranilor la 19 aprilie. La mai mult de un an de la incident, niciunul dintre politistii urmariti nu a fost condamnat.

'Astazi, judecatorul Barry G. Williams l-a declarat pe ofiterul Edward Nero nevinovat (...) Acum ca acest caz penal s-a incheiat, politistul Nero va face obiectul unei anchete administrative a departamentului de politie', a afirmat primarul din Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, dupa anuntarea verdictului.

'Cerem din nou cetatenilor sa aiba rabdare si sa permita ca procesul sa fie dus pana la capat. In cazul aparitiei unor tulburari in oras, suntem pregatiti sa raspundem', a adaugat Stephanie Rawlings-Blake. Moartea lui Freddie Gray a declansat revolte si acte de vandalism in Baltimore in contextul unor gafe repetate ale politiei la adresa unor persoane de culoare.