Uniunea Europeana trebuie sa fie capabila sa absoarba 2 milioane de refugiati, in pofida tensiunilor dintre statele membre cu privire la sosirea a sute de mii de solicitanti de azil anul trecut, a declarat luni, la Luxemburg, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie sa fie posibil, pe un continent cu 508 milioane de locuitori, sa integrezi adecvat 2 milioane de refugiati", a afirmat Jean-Claude Juncker, intr-un discurs in fata liderilor parlamentari europeni.

Seful executivului comunitar a adaugat ca se simte "stanjenit" atunci cand discuta cu lideri din Iordania si Liban, tari mai sarace decat majoritatea statelor membre ale UE, dar care au primit mai multi refugiati decat blocul comunitar.

Migratia a devenit un subiect tot mai sensibil in Uniunea Europeana, ceea ce a facut sa apara divergente intre statele membre si sa se alimenteze sprijinul pentru politicienii xenofobi si de extrema-dreapta europeni.

Peste 1 milion de migranti si solicitanti de azil au ajuns in UE in 2015, dar este de asteptat ca nu toti dintre ei sa primeasca autorizatia de a ramane in Europa. Anul trecut, peste 330.000 de persoane au primit azil in Uniunea Europeana, insa multe cereri inca sunt in curs de procesare.

Alti 190.000 de oameni au sosit in Europa pe mare de la inceputul acestui an. Fluxul de migranti s-a redus, totusi, in urma acordului dintre UE si Turcia incheiat in urma cu doua luni.

Semnat la Bruxelles in 18 martie, insa criticat de ONU si de organizatii neguvernamentale, acordul dintre UE si Ankara prevede revenirea in Turcia a oricarui migrant sosit in Grecia incepand cu 20 martie si care nu a prezentat cerere de azil sau a carui cerere a fost respinsa.

In schimb, UE se angajeaza ca, in schimbul fiecarui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, sa reinstaleze un solicitant de azil intr-o tara membra, in limita a 72.000 de locuri.