Ecologistul Alexander Van der Bellen a castigat alegerile prezidentiale din Austria in fata candidatului extremei drepte Norbert Hofer (FPO), la capatul unui tur secund foarte strans, a anuntat luni ministerul austriac de Interne, citat de AFP.

Dupa numararea voturilor prin corespondenta, Van der Bellen, un fost profesor universitar in varsta de 72 de ani, a castigat 50,3% din voturi, cu 31.026 mai multe decat Norbert Hofer, care a adunat 49,7% din voturi si si-a recunoscut infrangerea cu putin timp dupa anuntarea oficiala a rezultatelor.

"Va multumesc pentru sprijinul vostru. Desigur, sunt trist astazi", a comentat Hofer, pe pagina sa de Facebook. "Eforturile depuse pentru aceasta campanie nu sunt pierdute, ci vor fi investite pentru viitor", a adaugat el.

Dupa ce a terminat primul tur pe primul loc, cu 35% din voturi, Hofer avea un avans de 144.006 voturi duminica, dupa numararea voturilor din turul doi.

Dar voturile prin corespondenta, numarate luni si in mod traditional defavorabile FPO, au inclinat balanta catre candidatul ecologist.

Circa 900.000 de oameni, respectiv 14% din numarul alegatorilor, au cerut sa voteze prin corespondenta.

Van der Bellen va fi primul ecologist care devine seful statului austriac si singurul din Europa in acest moment.

Creditat cu doar 21,3% din voturi in primul tur, Van der Bellen a beneficiat de o participare electorala in crestere si de voturi primite de la partidele traditionale, care au suferit o infrangere istorica.

O victorie a lui Hofer, 45 de ani, vicepresedinte al Parlamentului, ar fi constituit prima alegere in fruntea unui stat din Uniunea Europeana a unui reprezentat al unui partid de extrema dreapta.