Turcia ar putea suspenda toate intelegerile cu UE, inclusiv in privinta uniunii vamale, daca blocul comunitar continua cu “standardele sale duble” in negocierile cu Ankara, a declarat Yigit Bulut, un consilier al presedintelui Tyyip Erdogan, potrivit de Reuters.

Guvernul german nu se asteapta ca turcii sa primeasca dreptul de a intra fara viza in Uniunea Europeana inainte de 2017 din cauza ca Ankara nu va indeplini conditiile necesare pana la sfarsitul acestui an, au declarat surse din Berlin pentru publicatia germana Bild, citata de Reuters.

Turcia si UE discuta liberalizarea vizelor din 2013 si au cazut de acord in martie sa intensifice negocierile ca parte a intelegerii privind stoparea fluxului de migranti ilegali ce vin din Turcia in UE.

Oficiali si diplomati europeni spun ca UE va rata un termen limita al acordului cu Turcia din iunie din cauza disputelor privind legea anti-terorism turceasca.

Informatiile publicate de Bild vin in conditiile in care duminicaBinali Yildirim, viitorul prim-ministru turc a cerut UE sa-si clarifice pozitiain ceea ce priveste problema migratie si aderarea Turciei la spatiul comunitar.

Comentariile sale vin pe fondul nemultumirilor Ankarei, care se arata tot mai frustrata de ritmul lent al procesului de aderare la UE, precum si din cauza problemelor in punerea in aplicare a unei acord prin care Turcia s-a angajat sa limiteze migratia refugiatilor spre Europa, la schimb cu liberalizarea regimului de vize si deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE.