Belgia a comemorat duminică, în cadrul unei ceremonii emoționante la Palatul Regal din Bruxelles, două luni de la atacurile teroriste soldate cu 32 de morți și peste 300 de răniți, mesajul transmis la această ceremonie fiind unul de unitate și de toleranță față de imigranți, dar și de necesitate a corectării greșelilor care au permis comiterea acelor atentate, relateaza Agerpres, citand agenția EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

La evenimentul de Palatul Regal au participat între 500 și 600 de persoane, printre care s-au aflat familii ale victimelor și ale celor răniți, membri din forțele de securitate și din serviciile de urgență, precum și numeroși politicieni.

Regele Filip, regina Mathilde și premierul Charles Michel au adus un omagiu victimelor și au mulțumit medicilor și forțelor de securitate pentru efortul lor de a salva cât mai mulți dintre oamenii care în dimineața zilei de 22 martie s-au aflat la aeroportul Zaventem sau în stația de metrou Maelbeck, unde în total trei teroriști islamiști kamikaze și-au detonat încărcăturile explozive.

Ceremonia de duminică a fost deschisă de solistul belgian Getch Gaetano cu melodia 'Imagine', a lui John Lennon, pe care belgienii au cântat-o a doua zi după atentate în Piața Bursei din Bruxelles, piață devenită un fel de memorial al victimelor atentatelor.

Unul dintre momentele cele mai emoționante ale ceremoniei a fost rostirea numelor celor 32 de victime de către Eddy Van Calster și Kristin Verellen, soțul și soția a două dintre ele.

Și regele Filip a afirmat în discursul său că răspunsul societății belgiene în urma atentatelor nu a fost ura, ci solidaritatea și 'responsabilitatea și unitatea', în opinia sa fiind nevoie ca Belgia 'să continue să construiască punți'.

Autoritățile belgiene au fost sever criticate pentru incapacitatea de preveni aceste atacuri, deși aveau informații care ar fi trebuit să le atragă atenția asupra posibilelor intenții ale teroriștilor, de altfel cetățeni belgieni.