In data de 19 mai 2016, cu ocazia celebrarii Zilei Internationale a Castilor Albastre ONU, la sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York s-a desfasurat o ceremonie de medaliere a personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul Secretariatului Organizatiei, informeaza Agerpres.

Potrivit unui Comunicat de Presa al Misiunii Permanente a Romaniei pe langa ONU, cu acest prilej au primit 'Medalia ONU' (UN Medal) si doi ofiteri romani-comisar-sef de politie Nicoleta Cristache, din cadrul Diviziei de Politie, si locotenent-colonel Dorina Udroiu, din cadrul Oficiului Afacerilor Militare - in semn de recunoastere a capacitatii profesionale de exceptie si a rezultatelor obtinute de cei doi ofiteri romani in activitatea desfasurata in cadrul Secretariatului ONU. Devotamentul si profesionalismul manifestate in misiunile internationale executate in diferite teatre de operatii au contribuit, de asemenea, la decizia de acordare a acestei inalte distinctii ONU.

Ceremonia a fost prezidata de Sub-secretarii Generali ONU Herve Ladsous, seful Departamentului pentru Operatiuni de Mentinere a Pacii, si Atul Khare, seful Departamentului de Sprijin in Teren, in prezenta comandantilor fortelor militare din cele 16 misiuni de mentinere a pacii sub egida ONU.

Ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU, le-a felicitat pe cele doua reprezentante ale tarii noastre, exprimandu-si admiratia si respectul pentru profesionalismul si dedicatia cu care, purtand uniforma de ofiter roman, acestea isi indeplinesc misiunile sub drapelul ONU si contribuie, astfel, la promovarea imaginii, reputatiei si intereselor Romaniei in lume. La eveniment au fost prezenti, de asemenea, diplomati romani, consilierul militar si cel de politie din cadrul Misiunii Romaniei la ONU.

Doamna comisar-sef de politie Nicoleta Cristache ocupa, in cadrul Diviziei de Politie a ONU, postul de ofiter responsabil de selectia si recrutarea politistilor candidati pentru participarea la misiunile ONU de mentinere a pacii. Este absolventa a Academiei de Politie "A.I. Cuza", promotia 1990. In 1999 a participat la prima Misiune ONU de mentinere a pacii din Bosnia-Hertegovina, in calitate de ofiter de investigatie in domeniul drepturilor omului, iar in 2002 si-a desfasurat activitatea in Misiunea OSCE din Serbia, ca instructor in cadrul Academiei de Politie sarbe. In perioada 2005-2007 a participat la Misiunea Uniunii Europene din Bosnia-Hertegovina si a revenit in acelasi teatru de operatii in anii 2010-2011, in calitate de consilier al adjunctului sefului Misiunii.

Doamna locotenent-colonel Dorina Udroiu este absolventa a Scolii Militare de Ofiteri Activi 'Nicolae Balcescu', promotia 1990. Ca experienta internationala, detine doua mandate de observator militar in misiunea de mentinere a pacii din Coasta de Fildes-UNOCI. Activitatea desfasurata ca ofiter de stat major in cadrul Biroului ONU, OSCE si Initiative Regionale din Statul Major General al Armatei Romane a contribuit la acumularea expertizei necesare pentru ocuparea postului actual de Peacekeeping Affaires Officer din cadrul Departamentului pentru Operatiuni de Mentinere a Pacii-Oficiul Afacerilor Militare din cadrul Secretariatului ONU.