Premierul israelian Benjamin Netanyahu parea sa negocieze joi extinderea cabinetului sau pentru a-l transforma in cel mai de dreapta din istoria tarii, oferindu-i postul de ministru al Apararii, un portofoliu cheie, ultranationalistului Avigdor Lieberman, unul dintre cei mai controversati si belicosi politicieni israelieni, figura detestata de palestinieni, scriu AFP si The Guardian.

Avigdor LiebermanFoto: Agerpres/AP

Avigdor Lieberman (57 de ani), un fost bodyguard de club de noapte emigrat din Republica Moldova, avand putin experienta militara, a pledat pentru politici precum bombardarea barajului Aswan din Egipt, inlaturarea Autoritatii Palestiniene, introducerea pedepsei cu moartea pentru terorism sau transferarea israelienilor arabi in teritoriile palestiniene.

Aplaudat de suporteri pentru stilul sau direct, care proslaveste nationalismul israelian, el este acuzat de criticii sai de rasism din cauza discursului antiarab virulent.

Desi aceasta numire este subiect de negociere in coalitie - si ar putea, teoretic, sa esueze - un acord parea din ce in ce mai probabil joi si ar putea fi atins chiar in cursul serii, scrie The Guardian.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu incearca sa isi largeasca coalitia subreda, ce dispune de o majoritate de doar plus unul. Initial, el a propus un acord formatiunii de centru-stanga Uniunea Sionista, condusa de Isaac Herzog, apoi a facut o intoarcere la 180 de grade cu oferta sa catre Lieberman si partidul acestuia Israel Beiteinu (dreapta dura).

Isaac Herzog a reactionat afirmand ca Netanyahu s-a confruntat cu "o alegere istorica", fie sa "porneasca intr-o pe un drum cu razboi si funeralii" cu Lieberman sau sa aleaga o cale de "speranta pentru toti cetatenii (israelieni)".

Cu eforturile de pace israeliano-palestiniene complet inghetate, aducerea lui Lieberman in guvern ar amana si mai mult orice sperante privind reluarea discutiilor. Netanyahu se confrunta deja cu critici din partea aliatilor sai apropiati, SUA si tari europene cheie, pentru faptul ca nu face mai mult pentru relansarea discutiilor.

Numirea ar fi cu atat mai bizara avand in vedere ca, cu numai o luna in urma, Netanyahu l-a descris pe Lieberman drept un amator lenes si "un palavragiu marunt" ce nu e apt sa fie analist militar.

Imediat ce au aparut stirile privind acordul cu Lieberman, politicieni israelieni din intreg spectrul politic si-au exprimat surprinderea, desi miscarea a fost salutata de figuri nationalist-religioase care s-au bucurat de perspectiva formarii celui mai de dreapta cabinet de pana acum.

Revenirea in guvern a lui Avigdor Lieberman, care a fost anterior ministru de Externe in cabinetul lui Netanyahu, in perioadele 2009-2012 si 2013-2015, risca totodata sa suscite ingrijorari in randul comunitatii internationale cu privire la politica guvernului Netanyahu, in special asupra conflictului israeliano-palestinian, in conditiile in care temerile privind o noua escaladare sunt deja crescute, noteaza si AFP. La Ministerul Apararii, Lieberman ar urma sa supervizeze activitatile armatei in teritoriile palestiniene.