Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a afirmat ca se asteapta la prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei, dintre care unele ajung la scadenta in iulie, intr-un interviu acordat cotidianului Die Welt si citat de AFP.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

Vor fi prelungite sanctiunile impuse in urma conflictului din Ucraina? "Ma astept la asta", a raspuns Mogherini la intrebarea ziarului conservator german.

"Sefii de stat si de guvern au conditionat ridicarea sanctiunilor de aplicarea deplina a acordurilor de la Minsk. Ori, nu am obtinut acest lucru pana acum", explica Mogherini.

UE a impus in vara lui 2014 sanctiuni economice dure impotriva Rusiei, care afecteaza companii din aparare, banci, credite si investitii in sectorul petrolier.

Acestea ajung la scadenta la finele lui iulie si o decizie de reinnoire este asteptata la finele lui iunie, in cadrul unui summit european.

"Am considerat mult timp Rusia drept un partener strategic. Nu mai este cazul acum dar ramane o tara strategica", a subliniat Mogherini.

Iar revenirea la statutul de partener depinde de guvernul rus si de rezolvarea crizei ucrainene, a subliniat ea. "Este decisiv pentru noi ca acordurile de la Minsk sa fie deplin aplicate si conflictul din estul Ucrainei sa fie rezolvat pasnic".

Conflitul din estul Ucrainei s-a soldat cu aproape 9.300 de morti si peste 1,5 milioane de refugiati, din aprilie 2014.

In ciuda mai multor armistitii, confruntarile sangeroase sunt regulate de-a lungul liniei frontului.

Negocieri organizate in 11 mai la Berlin intre Ucraina, Rusia, Germania si Franta in incercarea de a obtine avansuri in procesul de mace s-au terminat fara un progres notabil, in special in ceea ce priveste chestiunea spinoasa a alegerilor in estul tarii.