Marina SUA a facut publice mai multe clipuri video care arata avione de lupta rusesti si un elicopter zburand agresiv pe langa un distrugator american din Marea Baltica, in incidente ce au avut loc in doua zile consecutive luna trecuta, scrie vice.com.

Su-24 sicanand un distrugator americanFoto: Captura YouTube

In noile imagini, accesibile publicului dupa ce Marina a raspuns unei solicitari de acces la informatii publice facute de revista Virginia Pilot, se aude un marinar de pe nava USS Donald Cook spunand “Dumnezeule!” in timp ce un Sukhoi 24 trece extrem de aproape de nava de lupta.

Avioane militare rusesti au efectuat o serie de survoluri "agresive" asupra unei nave americane de razboi in apele internationale ale marii Baltice pe 11 si 12 aprilie, declara pe 13 aprilie atunci un oficial american al Apararii,

Acest oficial a descris survolul, la mai putin de noua metri altitudine, efectuat de un Su-24 deasupra navei USS Donald Cook, vorbind despre un "profil de atac simulat".

"Este mai agresiv decat tot ce am vazut noi de un anumit timp", a declarat el.

Manevrele au inceput pe 11 aprilie in conditiile in care distrugatorul american se afla la circa 70 de mile nautice (aproape 130 de kilometri) de enclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu al Rusiei, situat intre marea Baltica, Polonia si Lituania.

Doua Su-24 rusesti au survolat de 20 de ori USS Cook la mai putin de 900 de metri distanta si unul la altitudinea de 30 de metri, potrivit acestuia.

Ulterior, un elicopter de lupta antisubmarin Ka-27 a zburat de sapte ori in apropiere de nava, facand fotografii Dupa aceasta, un Su-24 a ajuns si a survolat nava, "atat de aproape incat a provocat unde in apa", a povestit acesta. Avionul nu era vizibil inarmat.

Rusia a sustinut ca a respectat toate regulile de securitate.

"Traseul avioanelor rusesti trecea pe deasupra zonei unde se afla distrugatorul american USS Donald Cook, la circa 70 km de baza marinei militare rusesti", a declarat a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, generalul Igor Konashenkov, care a evocat un "zbor de antrenament" in care au fost respectate "toate regulile de securitate".