Un avion EgyptAir care efectua un zbor pe ruta Paris-Cairo s-a prabusit joi in largul unei insule grecesti cu 66 de persoane la bord, dintre care 30 egipteni si 15 francezi, iar autoritatile egiptene evoca un posibil act terorist, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

EgyptAir a confirmat "descoperirea de ramasite ale zborului MS804", precizand pe Twitter ca "veste de salvare si bucati de plastic" au fost descoperite plutind in largul insulei grecesti Karpathos. Anterior, armata greceasca anuntase descoperirea de ramasite ale avionului Airbus A320 in largul insulei grecesti Creta.

Zborul MS804 a disparut brusc de pe radarele ecranelor fara sa semnaleze nicio problema si in conditii excelente de zbor la apropierea de coastele egiptene.

Mentinand prudenta, ministrul egiptean al Aviatiei civile a apreciat ca situatia actuala "lasa sa se creada ca probabilitatea (...) unui atac terorist este mai ridicata decat cea a unei defectiuni tehnice" pentru a explica disparitia avionului.

"Dar nu vreau sa trag concluzii pripite", a precizat Shérif Fathy.

Contactul cu aeronava s-ar fi pierdut cand aceasta era la circa 280 km nord de coastele egiptene. Avionul facea cea de-a cincea cursa a zilei. Capitanul avea 6.275 de ore de zbor, copilotul 2.766. Avionul era fabricat in 2003.

Iata mai jos derularea evenimentelor:

19:50 Vicepresedintele EgyptAir Vice Ahmed Adel a declarat pentru CNN ca epava avionului a fost gasita.

17.11Rukmini Callimachi, jurnalistul New York TImes specializat pe Statul ISlamic a spus ca pana acum nu exista nicio revendicare sau vreo informatie care sa indica ca este vorba de un atac terorist.

Pe 31 octombrie 2015, un avion rusesc cu 224 de persoane la bord s-a prabusitla putin timp dupa decolarea din Sharm el-Sheikh din cauza unei bombe ce a explodat la bord, atac terorist revendicat de Statul Islamic

16.43Un purtator de cuvant al armatei elene a declarat ca s-au facut “descoperiri” la sud-est de Creta, in spatiul aerian egiptean. Obiectele ce pluteau au fost observate de pe un avion egiptean C-130, au fost trimise nave sa investigheze zona. (AFP)

15.56Doua ramasite ale avionului, de culoare portocalie, gasite la sud de insula Karpathos in Mediterana de sud - televiziunea publica din Grecia. Se presupune ca sunt veste de salvare.

De asemenea, surse din domeniul apararii au declarat Reuters ca o fregata elena ce cauta avionul disparut a descoperit doua bucati mari de plastic plutind pe mare la circa 370 km sud de insula Creta.

Cele doua obiecte par a fi bucati de plastic in culorile alb si rosu. Acestea au fost descoperite aproape de zona unde un transmitator a emis mai devreme, au spus sursele.

15.53Ministrul egiptean al aviatiei a declarat ca un atac terorist este mai probabil cauza doborarii aeronavei decat o avarie tehnica. Nu existau ingrijorari de securitate privind pasagei de la bord, dar se fac verificari in continuare.

15.28Procurorul general al Egiptului a ordonat o investigatie de securitate in privinta avionului disparut.

De asemenea, ministrul aviatiei civile a spus intr-o conferinta ca este prea devreme sa se excluda atat varianta atacului terorist cat si cea a unei probleme tehnice.

13.58Informatiile pe care le avem in acest moment sunt ca se afla in spatiul aerian egiptean la 11.200 de metri si a facut doua manevre bruste - ministrul elen al apararii (AFP)

"La 3.39 cursul avionului era la sud si sud-est de (insulele) Kassos si Karpathos… imediat dupa a intrat in spatiul egiptean a facut manevre bruste si o coborare; 90 de grade stanga si apoi 360 grade dreapta”, a spus Panos Kammenos intr-o conferinta de presa.

Airbusul 320 a plonjat la 4.500 de metri inainte sa dispara de pe radar.

13.33 Intr-un interviu pentru Guardian, seful controlorilor de trafic aerieni greci a insistat ca nu exista “nicio sansa” ca MS804 sa fie inca in aer.

“Consider un fapt ca s-a prabusit. Cel mai probabil, din nefericire, este pe fundul marii”, a spus Serafeim Petrou.

“Nu a dat niciun semnal vocal sau electronic inainte sa se prabuseasca”, a adaugat acesta, contrazicand unele informatii privind un semnal de pericol emis inainte de prabusire.

“O explozie este o posibilitate, la fel si o deteriorare a fuselajului. Cred ca la acest moment vorbim de ramasite, ramasite pe fundul marii, iar determinarea cauzei o sa necesite timp”, a mai spus Petrou.

13. 21 Cautarea posibilelor ramasite ale Airbusului este inca in desfasurare, “absolut nimic" nu a fost gasit pana in acest moment, a declarat un reprezentant al garzii de coasta grecesti.

12.47 Ultimul clip realizat de Marine Traffic cu pozitiile navelor ce cauta ramasitele avionului:

12.30 O sursa din ministerul apararii de la Atena a declarat ca autoritatile cerceteaza si declaratia unui capitan al unei nave comerciale care a vazut “o flacara pe cer” la circa 200 km sud de insula elena Karpathos.

11.26 MarineTraffic, website ce urmareste miscarea navelor a realizat un video in care se vad cel putin cinci nave ce se alatura cautarii pe mare in jurul ultimei locatii a avionului deasupra Mediteranei.

Primul ajunge in zona cargoul “BBC Romania”, sub pavilionul Gibraltarului.

11.04Avionul s-a prabusit la circa 210 km de insula Karpathos, in sud-estul Marii Egee, in spatiul aerian egiptean, a declarat o sursa aviatica pentru AFP.

10.22 Informatiile contradictorii continua. Armata egipteana neaga ca ar fi primit un semnal de pericol de la dispozitivele de pe avion, cum sustinuse compania aeriana - Reuters, AFP

10.08 Avionul a emis “un mesaj de pericol” cu cateva minute inainte sa dispara de pe radar, potrivit unui comunicat al EgyptAir, contrazicand informatia furnizata anterior, ca un semnal a fost trimis la doua ore dupa pierderea contactului (AFP)

Mesajul a fost receptionat cu mai putin de 10 minute inainte ca Airbusul sa dispara de pe radar, a precizat un oficial al companiei aeriene pentru AFP.

9.55Premierul francez Manuel Valls a spus ca “nicio ipoteza nu poate fi exclusa” in privinta avionului ce a decolat de pe aeroportul parizian si in care se aflau, potrivit ultimelor informatii, si 15 cetateni francezi.

9.39EgyptAir spune ca dispozitivele de urgenta ale avionului (posibil un transmitator de urgenta al localizarii sau o baliza) au trimis un semnal la 4.26 AM, la circa doua ore dupa momentul anuntat al ultimului contact (2.30 AM), receptionat de armata egipteana - Guardian, Reuters

9.14Controlorii de trafic greci au comunicat cu avionul egiptean cand survola insula elena Kea, pilotii nu au raportat nicio problema. Aeronava a disparut de pe radar la doua minute dupa ce a iesit din spatiul aerian grecesc.

8.46Potrivit EgyptAir, la bord erau 30 de persoane cu cetatenie egipteana, 15 franceza, 2 irakiana si cate o persoana de nationalitate britanica, belgiana, sudaneza, ciadiana, portugheza si algeriana.

8.36Controlorii greci de zbor i-au notificat pe omologii lor egipteni ca au pierdut legatura cu avionul, a declarat Ehab Mohy el-Deen, seful autoritatii aeriene egiptene:

“Nu au cerut ajutor prin radio, nici nu au pierdut altitudine. Doar au disparut”.

8.22Grecia s-a alaturat eforturilor de cautare si salvare. Doua aeronave, un C-130 si un avion de avertizare timpurie au fost trimise, au anuntat oficiali ai statului major elen.

De asemenea, o fregata se indreapta spre largul Mediteranei, iar elicoptere sunt in stand-by pe insula sudica Karpathos pentru potentiale operatiuni de salvare sau recuperare.

8.06 Avionul avea la bord 56 de pasageri si 10 membri ai echipajului: Doi in cabina de pilotaj, cinci insotitori de zbor si trei angajati pentru securitate. Printre pasageri ar fi doi bebelusi si un copil.

7.59 Un purtator de cuvant al agentiei egiptene pentru aviatie civila a spus ca Airbusul 320 cel mai probabil a cazut in mare - Associated Press

Totusi, el a spus ca avionul era pe cale sa intre in spatiul aerian egiptean cand a disparut de pe radar, contrazicand compania aeriana, care a anuntat ca era 16 km in spatiul aerian al tarii cand s-a pierdut contactul.

7.43 Potrivit flightradar24.com, ultima pozitie aeronavei transmisa de sistemele de la bord a fost deasupra Marii Mediterane.

7.39 Un oficial francez a declarat ca "nu a aterizat, asta este tot ce putem spune acum."

------

Intr-un scurt comunicat pe retelele sociale, EgyptAir a informat ca zborul 804 era efectuat de un avion de tip Airbus 320 care decolase miercuri noaptea de pe aeroportul 'Charles de Gaulle' din Paris, urmand sa aterizeze la Cairo joi dimineata, potrivit Agerpres.