Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a amenintat miercuri ca va majora gradul starii de exceptie pe care a decretat-o, daca vor avea loc violente din partea opozitiei, la cateva ore dupa reprimarea unor manifestatii de protest, transmite AFP si Agerpres.

"Este un recurs de care dispun in calitate de sef al statului daca Venezuela este scena violentelor in vederea unei lovituri de stat si nu voi ezita sa o decretez daca va fi necesar pentru a lupta in favoarea pacii si securitatii acestei tari", a declarat el in cursul unei reuniuni cu simpatizantii sai in estul tarii.

La apelul coalitiei de opozitie, MUD (Mesa de la Unidad Democratica) - majoritara in parlament-, manifestantii au incercat miercuri fara succes sa ocupe sediile autoritatii electorale din peste 20 de orase. Ei cer organizarea unui referendum cu scopul de a-l destitui pe seful statului care dispune in prezent de prerogative extinse in materie de securitate si incearca sa se agate de putere.

De asemenea, opozitia a lansat un apel populatiei si armatei la nesupunere civica, dupa ce Nicolas Maduro a decretat starea de exceptie.

La Caracas, 14 statii de metrou au fost inchise miercuri dimineata, complicand deplasarea in capitala.

Economia Venezuelei, tara bogata candva in petrol, este devastata de scaderea pretului la titei, iar locuitorii sai isi concentreaza exasperarea pe presedintele lor, ales in 2013 pentru un mandat de sase ani.

Expertii vorbesc despre riscul 'exploziei' acestei tari si al confruntarilor civile, in contextul in care sase venezueleni din zece dezaproba felul in care presedintele Nicolas Maduro administreaza tara, conform Institutului Datanalisis.