Doua avioane de vanatoare chineze s-au apropiat marti in mod "periculos" de un avion de recunoastere american in Marea Chinei de Sud, a facut cunoscut miercuri un purtator de cuvant al Pentagonului, citat de AFP si Agerpres.

Incidentul a avut loc in "spatiul aerian international", in timpul unei "patrulari de rutina" a avionului american, a precizat maiorul Jamie Davis, purtator de cuvant al Pentagonului.

Ministerul american al Apararii utilizeaza "canalele diplomatice si militare corespunzatoare" pentru a reactiona la incident, a subliniat purtatorul de cuvant.

Statele Unite si China se opun in chestiunea Marii Chinei de Sud, o zona strategica pentru comertul mondial.

Beijingul revendica aproape in intregime Marea Chinei de Sud, ignorand revendicarile altor tari ca Vietnamul, Filipinele, Malaezia si Brunei.

SUA evita sa se implice in chestiunile legate de suveranitate, dar considera ca ele trebuie rezolvate pe cale diplomatica, si nu prin politica faptului implinit dusa de China.

Washingtonul a efectuat in repetate randuri operatiuni de "libertate a navigatiei" in regiune pentru a atrage atentia ca resping revendicarile de suveranitate ale Beijingului.

Pentru a-si sprijini revendicarile, China a efectuat recent imense operatiuni de rambleiere a insulitelor Arhipelagului Spratly, unele cu putin iesite de sub apa.

China pretinde sa fie considerate apele sale teritoriale si spatiul sau aerian zona de 12 mile din jurul acestor constructii, mai scrie AFP.