NATO nu intentioneaza sa se alature oficial coalitiei impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Irak si Siria, condusa de SUA, chiar daca este avuta in vedere o cooperare "practica", de "nisa", a afirmat miercuri ambasadorul american pe langa Alianta Nord-Atlantica, relateaza AFP si Agerpres.

"Suntem de acord sa nu intram in exercitiul vizand sa defineasca daca suntem oficial un membru al coalitiei si pur si simplu sa depasim aceasta chestiune pentru a pune o intrebare mai practica", a declarat ambasadorul Douglas Lute in cursul unei conferinte de presa la sediul NATO la Bruxelles.

Reuniti joi si vineri la Bruxelles, cei 28 de ministri de externe ai NATO vor studia "daca exista mijloace (...) pentru un sprijin punctual si alte capacitati militare de nisa pentru a contribui" la coalitie, a explicat Douglas Lute.

Una dintre optiunile pe masa ar fi intensificarea pregatirii ofiterilor irakieni, in prezent propusa de NATO in Iordania. "Am primit o solicitare din partea premierului (irakian Haider) Al-Abadi pentru a ne extinde misiunea de antrenament la Irak", a explicat presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La sfarsitul lunii aprilie in Germania, presedintele Barack Obama a afirmat ca are "nevoie de o Europa puternica pentru a-si purta partea ei din povara" coalitiei impotriva SI, indemnandu-i pe europeni si NATO "sa faca mai mult", mai ales in ce priveste campania aeriana din Siria si Irak.

In cursul unei reuniuni desfasurate in februarie la Bruxelles, secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a declarat ca cele 28 de tari membre, care participa toate individual la coalitie, "exploreaza posibilitatea" ca Alianta sa devina la randul sau "un membru cu drepturi depline"

Pe de alta parte, Douglas Lute a vorbit despre misiunile de pregatire sau de sprijin al apararii si reformei armatei in Libia sau in Tunisia.

De asemenea, avioanele de supraveghere Awacs de care dispune NATO ar putea contribui la culegerea de informatii despre ce se intampla in spatiul aerian al Siriei si Irakului, chiar daca zboara numai pe teritoriul Turciei, a explicat o sursa diplomatica.

Ambasadorul american a subliniat ca in stadiul actual coalitia impotriva SI nu are nevoie ca aceste avioane Awacs ale NATO sa fie desfasurate in spatiul aerian al Siriei si Irakului, o perspectiva care a provocat serioase rezerve in unele capitale europene.