SUA si Germania au convenit miercuri sa impulsioneze cooperarea antiterorista si schimbul de informatii privind suspectii de terorism, relateaza DPA si Agerpres.

Acordul, semnat la Washington de ministrul german de interne Thomas de Maiziere si procurorul general al SUA Loretta Lynch, va permite intarirea schimburilor de informatii in legatura cu suspectii de terorism, inclusiv schimburile de informatii privind deplasarile lor si monitorizarea potentialului teroristilor de a calatori spre Europa sub acoperirea de refugiati.

Intelegerea va oferi garantii de protejare a confidentialitatii, iar datele vor fi impartasite doar atunci cand exista o nevoie reala de a fi cunoscute, au spus oficiali germani.

"Terorismul este o amenintare pentru noi toti. Prin urmare, ceea ce trebuie sa facem este sa fim fermi si sa cooperam la nivel international", a declarat marti Thomas de Maiziere intr-o conferinta de presa dupa ce s-a intalnit cu secretarul american pentru securitate interna, Jeh Johnson.

Cooperarea privind serviciile secrete intre SUA si Germania a avut de suferit de urma dezvaluirilor conform carora Agentia Nationala de Securitate a SUA a interceptat telefonul cancelarului Angela Merkel.

Dupa atacurile teroriste din noiembrie de la Paris si din martie de la Bruxelles, SUA au cerut intensificarea schimburilor de date cu si intre tarile europene.