Fortele de securitate din Venezuela au folosit miercuri gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care voiau sa marsaluiasca pentru a cere organizarea unui referendum pentru destituirea presedintelui Nicolas Maduro si a regimului sau socialist, informeaza Reuters.

Venezuela: Politia blocheaza protestatariiFoto: Captura YouTube

In acest al treilea mars intr-o saptamana, mii de demonstranti au iesit in strada in centrul capitalei Caracas, povestesc martorii, cu intentia de a marsalui spre sediul Comisiei Electorale Nationale.

Insa militari ai Garzii Nationale si politisti au inconjurat si blocat piata unde manifestantii intentionau sa se intalneasca, astfel ca protestatarii s-au raspandit pe strazile din apropiere, fluturand steaguri si scandand sloganuri anti-Maduro.

Fortele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 100 de protestatari pe una dintre strazi, potrivit unor martori.

In statul Tachira, zona in care au fost vazute cele mai violente scene ale protestelor anti-guvernamentale din 2014, in urma carora 43 de persoane si-au pierdut viata, trupele guvernamentale au blocat miercuri numeroase marsuri, impiedicandu-le sa ajunga la birourile electorale locale.

Un protest anti-Maduro desfasurat miercurea trecuta la Caracas a degenerat in violente, fortele de ordine folosind gaze lacrimogene ca raspuns la tirurile de pietre lansate de manifestanti.

Manifestantii au iesit in strada la apelul coalitiei de opozitie, Masa Unitatii Democratice (MUD), majoritara in parlament. Proteste erau programate in circa 20 de orase, unde manifestantii ar urma sa se indrepte spre sediile autoritatilor electorale, relateaza AFP, citata de Agerpres.

La Caracas, 14 statii de metrou au fost inchise miercuri dimineata, complicand deplasarea in capitala.

Autoritatile nu au autorizat aceste proteste.

Noile manifestatii vin la o zi dupa un duel intre cele doua tabere: opozitia, majoritara in parlament, a facut apel la armata si la populatie sa nu se mai supuna puterii, in timp ce presedintele Maduro a invocat riscul de 'frauda' pentru a exclude organizarea referendumului care i-ar pune pozitia in pericol.

Ca raspuns, in noaptea de marti spre miercuri, Adunarea Nationala a respins decretul prezidential privind 'starea de exceptie'. Deputatii, care au votat prin ridicare de maini, au spus ca 'starea de exceptie' "adanceste grava alterare a ordinii constitutionale si democratice prin care trece Venezuela".

Jafurile, linsajele si protestele s-au inmultit in Venezuela, unde electricitatea si accesul la serviciile publice sunt limitate, alimentand numeroasele nemultumiri ale venezuelenilor, care deja trebuie sa stea cu orele la cozi la magazine.

Expertii vorbesc despre riscul 'exploziei' acestei tari si al confruntarilor civile, in contextul in care sase venezueleni din zece dezaproba felul in care presedintele Maduro administreaza tara, conform Institutului Datanalisis.

O demonstratie anti-Maduro de miercurea trecuta a degenerat de asemenea in violente, fortele de ordine folosind gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care aruncau cu pietre.

Maduro, un fost sofer de autobuz in varsta de 53 de ani, care a castigat la limita alegerile dupa moartea fostului lider Hugo Chavez, in 2013, ii acuza pe liderii opozitiei ca incearca o lovitura de stat cu ajutorul SUA.

Washingtonul, care respinge acuzatiile ca ar avea vreo implicare in desfasurarea evenimentelor din Venezuela, si-a exprimat marti din nou ingrijorarea privind situatia din aceasta tara.