Venezuela parea duminica la un pas de explozie dupa respingerea de catre Guvern a referendumului cerut de opozitie pentru demiterea presedintelui Nicolas Maduro, care a amenintat sambata, intr-un discurs rostit la Caracas, ca va confisca fabricile care au oprit productia, ii va inchide pe patronii recalcitranti si va scoate armata in strada, relateaza AFP.

"Nicolas Maduro nu va pleca de la putere in urma unui referendum deoarece nu va exista un referendum. Liderii opozitiei stiu ca nu va exista un referendum, pentru ca au actionat prea tarziu pentru asta, cu prea multe greseli si au comis fraude", a declarat duminica in public Aristobulo Isturiz, vicepresedintele Venezuelei.

In ultimele zile, presedintele Nicolas Maduro, al carui mentor a fost Hugo Chavez, si apropiatii sai au sporit masurile represive, ca si declaratiile privind "un pericol extern" neidentificat.

Nicolas Maduro a prelungit vineri cu 60 de zile starea de urgenta economica in Venezuela.

Tara sud-americana, care detine una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, traverseaza o criza profunda din cauza scaderii pretului titeiului.

Venezuelenii au protestat impotriva presedintelui Nicolas Maduro, pe care il considera principalul vinovat, si vor sa fie organizate alegeri. Maduro a fost ales in 2013, pentru un mandat de 6 ani.

De la mijlocul lunii ianuarie, in Venezuela au intrat in vigoare masuri pentru rationalizarea produselor alimentare si a altor bunuri.

Ramon Muchacho, primarul sectorului Chacao din Caracas, a dezvaluit recent ca strazile capitalei venezuelene sunt pline cu oameni care ucid animale pentru a le manca. Venezuelenii "vaneaza pisici, caini si porumbei" pentru a-si potoli foamea, potrivit primarului. De asemenea, localnicii aduna verdeata si gunoi de pe strada pentru a le manca.

Nivelul penuriei in aprovizionare a ajuns la 70% in conditiile unei inflatii neoficiale galopante.

Disperarea populatiei este din ce in ce mai evidenta, numarul furturilor si al jafurilor pentru mancare crescand in permanenta.

Venezuela, tara care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, a atins un nou prag al politicilor falimentare: nu mai are bani pentru a plati tiparirea de bancnote, care, la fel ca majoritatea produselor, sunt importate, a scris la sfarsitul lunii trecute Bloomberg.

Pe 1 mai, venezuelenii au dat ceasurile cu 30 de minute inainte, o masura dispusa de guvernul presedintelui Nicolas Maduro pentru a economisi energie intr-o tara aflata intr-o criza economica grava.