17 fosti ministri-femei din Franta au semnat un apel in care afirma ca "nu vor mai tacea" in legatura cu hartuire sexuala, la 5 ani dupa "afacerea DSK", in care a fost implicat fostul director al FMI, Domnique Strauss-Kahn si la cateva zile dupa ce deputatul ecologist francez Denis Baupin a demisionat din functia de vicepresedinte al Adunarii Nationale, camera inferioara a Parlamentului francez, dupa ce a fost acuzat de "hartuire si agresiune sexuala" de catre 8 femei, dintre care 4 sunt parlamentare franceze, noteaza AFP.

"Pana aici. S-a terminat cu imunitatea. Nu vom mai tăcea. Vom denunța toate remarcile sexiste, gesturile deplasate, comportamentele inadecvate. Încurajăm toate victimele hărțuirii și agresiunilor sexuale să vorbească despre asta și să depună plângere", indeamna cele 17 femei, fosti ministri, in apelul lor.

In legatura cu acuzatiile de hartuire sexuala la adresa lui Denis Baupin, semnatarele apelului scriu ca "Cerem partidelor si grupurilor noastre politice sa verifice daca aceste lucruri s-au intamplat si sa ajute victimele sa demonstreze adevarul."

Printre semnatarele apelului se numara si actualul director al FMI, Christine Lagarde, fost ministru al finantelor in Franta, alaturi de foștii miniștri ecologiști Cécile Duflot, Corinne Lepage, Dominique Voynet, de dreapta Roselyne Bachelot, Nathalie Kosciusko-Morizet, Valérie Pécresse și de stânga Elisabeth Guigou, Aurélie Filippetti si Fleur Pellerin.

Denis Baupin (53 de ani) a demisionat lunea trecuta, dupa aparitia in presa a acuzatiilor de hartuire sexuala la adresa luni.

Deputatul francez este casatorit cu Emmanuelle Cosse, ministru al Locuintelor in Guvernul de la Paris. Sotia lui Denis Baupin a declarat ca justita este cea care trebuie sa clarifice acest caz.

Denis Baupin a sustinut ca acuzatiile formulate la adresa lui sunt "mincinoase" si "defaimatoare", iar "ideea de hartuire si, mai ales, de agresiune sexuala" ii sunt "total straine".

La randul sau, seful Finantelor din Franta, Michel Sapin, a recunoscut saptamana trecuta un gest "nepotrivit" fata de o ziarista, in momentul in care acuzatii de hartuire sexuala care vizeaza un deputat pun in lumina comportamentul a numerosi oameni politici din Hexagon.