Politia a inchis intrarea intr-un hotel din Ankara, oprind dizidentii din opozitia nationalista turca sa tina un congres al partidului ce ar putea pune in pericol planurile presedintelui Tayyip Erdogan de a obtine si mai multa putere, informeaza Reuters.

Politia turca a blocat congresul unui partid de opozitieFoto: Captura YouTube

Mai multe sute de membri ai Partidului Miscarea Nationalista (MHP) au demarat o incercare de a-l da jos pe Devlet Bahceli, lider al partidului in ultimele doua decenii. Pentru asta au nevoie sa schimbe regulamentul partidului intr-un congres special.

Partidul AK are nevoie de sprijinul MHP pentru a schimba constitutia cu scopul de a-i acorda si mai multe puteri lui Erdogan.

Cei loiali lui Bahceli par dornici sa faca acest lucru, dar liderii dizidenti, inclusiv fostul ministru de interne Meral Aksener, spun ca se vor opune planului.

Acesti lideri dizidenti au trimis duminica un comunicat de presa in care acuza AK, partidul lui Erdogan, ca a intervenit incercand sa blocheze hotelul.

„Puterea executiva a organizat o lovitura de stat impotriva puterii judecatoresti. Constitutia si legea sunt suspendate. O schimbare in MHP este cosmarul guvernului partidului AK”, se spune in comunicat.

Circa 5.000 de persoane s-au strans la baricadele organizate de politie langa hotelul unde era programat congresul.

Politia a inchis drumul ce duce la hotel cu baricade si a postat tunuri cu apa. „Bahceli trebuie sa demisioneze”, a scandat multimea.

Partidul lui Bahceli a castigat circa 12 de procente la alegerile din noiembrie, primind 40 de locuri in parlament, de care AK are nevoie pentru a demara un referendum pe tema modificarilor constitutionale ce vor da presedintelui mai multe puteri.

Mai multe tribunale turcesti au dat sentinte contradictorii in privinta faptului daca opozitia nationalista poate tine congresul.