Washingtonul si Varsovia au lansat vineri construirea unei baze ce face parte din sistemul antiracheta american in Europa, ceea ce a atras o punere in garda din partea presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza AFP si EFE, citate de Agerpres.

Atat adjunctul secretarului american al apararii, Robert Work, cat si ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, au afirmat, la Redzikowo (nordul Poloniei), ca baza, similara celei de la Deveselu devenite joi oficial operationala, va avea un rol strict defensiv, urmand sa serveasca la interceptarea rachetelor balistice care ar putea veni din Orientul Mijlociu, mai ales din Iran.

Dar, practic in acelasi moment, presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat ca tara sa va lua masuri pentru a face fata ''amenintarilor'' reprezentate de desfasurarea unor elemente ale scutului antiracheta american. El a subliniat, totusi, ca Rusia nu se va lansa intr-o ''noua cursa a inarmarii'', dar va continua sa isi reinarmeze fortele armate si navale si va cheltui fondurile aprobate, intr-o maniera care va ''confirma actualul echilibru strategic de forte''.

Baza militara Redzikowo, locul viitoarei baze americane, nu este in prezent decat un teren gol, dar el va gazdui 24 de rachete interceptoare de tip SM-3.

Situata la 250 km de enclava rusa Kaliningrad, baza urmeaza sa devina operationala in 2018 si va fi echipata cu aparare antiaeriana, ceea ce risca sa fie perceput de catre rusi drept un pas in plus catre incercuirea teritoriului lor.

Work a subliniat, printre altele, ca ''la momentul Summitului NATO de la Varsovia, din luna iulie, este de asteptat ca liderii Aliantei sa poata anunta capacitatea operationala initiala a sistemului de aparare al NATO contra rachetelor balistice''.

La ceremonia de la Redzikowo au participat, de asemenea, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, si seful diplomatiei poloneze Witold Waszczykowski.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului american antiracheta care ar trebui sa protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul. In schimb, Rusia considera ca acest scut afecteaza echilibrul strategic si ii ameninta securitatea.