Guvernul condus de premierul francez, Manuel Valls, a supravietuit joi unei motiuni de cenzura initiata de opozitia conservatoare si de centru dupa ce seful executivului a decis sa impuna adoptarea controversatului proiect de reforma a dreptului muncii prin procedura angajarii raspunderii in fata parlamentului, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Pentru ca motiunea sa treaca erau necesare cel putin 288 de voturi in Adunarea Nationala, dar in final a primit numai 246, in aceasta camera dreapta fiind in minoritate.

Prin urmare, textul reformei a fost adoptat in prima lectura, dar pentru ca legea sa intre in vigoare mai este nevoie si de votul Senatului, unde insa dreapta este majoritara. In consecinta, este posibil ca guvernul sa modifice textul legii, in incercarea de a-i convinge pe conservatori sa nu o respinga.

Cu un an inaintea alegerilor legislative si prezidentiale, executivul de la Paris se confrunta cu o opozitie multipla. El are de infruntat atat dreapta si patronatul, care considera ca reforma propusa nu flexibilizeaza destul piata muncii si nu ofera suficienta marja de manevra companiilor pentru a crea noi locuri de munca, cat si sindicatele si stanga radicala. Acestea din urma apreciaza ca textul legii desfiinteaza acordurile colective si slabeste pozitia angajatilor in negocierile cu patronii.

Contestarea proiectului se canalizeaza si prin intermediul manifestatiilor, cum sunt cele care au avut loc chiar joi in mai multe orase din Franta.