Parlamentul bulgar a aprobat joi organizarea in octombrie a unui referendum pentru reducerea la jumatate a numarului de parlamentari si inlocuirea sistemului proportional cu unul majoritar, anunta AFP.

Initiat de realizatorul unei televiziuni satirice foarte urmarite, Slavi Trifonov, campania pentru organizarea referendumului a strans 673.481 de semnaturi, mult peste pragul solicitat de 400.000.

Criticand "populismul" celor sase intrebari formulate, deputatii au aprobat insa initiativa. Referendumul va avea loc in octombrie, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale.

Alegatorii vor fi intrebati si daca sunt de acord cu un vot majoritar in doua tururi, in locul sistemului proportional. Potrivit lui Trifonov, cel din urma a favorizat intrarea in Parlament a unor deputati "obedienti" fata de liderii de partid.

O alta intrebare este legata de reducerea de la 240 la 120 a numarului de parlamentari. O reducere a subventiilor de stat pentru partide va fi de asemenea inclusa.

Alegatorii vor fi intrebati daca sunt de acord cu alegerea prin vot direct a sefilor regionali de politie, pentru a reduce coruptia.

Rezultatele referendumului vor fi obligatorii pentru Parlament daca participarea este cel putin egala cu cea de la ultimele alegeri legislative, in 2014.

Si in Romania a avut loc un referendum, in 2009, prin care populatia s-a pronuntat pentru reducerea la 300 a numarului de parlamentari si trecerea la un Parlament unicameral dar, desi acesta a fost validat de Curtea Constitutionala, nu a fost niciodata aplicat.