China anunta ca va intari apararea insulelor revendicate de aceasta in Marea Chinei de Sud, dupa ce o nava militara americana s-a apropiat, marti, de un recif ocupat de chinezi, informeaza agentia de stiri Associated Press, citand un comunicat emis de Ministerul Apararii de la Beijing, potrivit Mediafax.

"Actiunile provocatoare ale avioanelor si navelor militare americane indica planurile SUA de a starni haos in regiune si certifica corectitudinea, dar si necesitatea imperioasa a constructiei de catre China a unor instalatii defensive pe insulele relevante," se afirma in comunicat.

"China va inmulti misiunile de patrulare aeriana si navala in functie de necesitati, va intensifica dezvoltarea tuturor capabilitatilor militare, isi va apara cu fermitate suvernitatea nationala si securitatea, si va lupta pentru pace si stabilitate in Marea Chinei de Sud," mai precizeaza Beijingul.

State Unite se tem ca statul chinez se va folosi de insulele artificiale pentru a-si impune pretentiile teritoriale in detrimentul tarilor riverane mai slabe si va limita libertatea de navigatie in zona.

China respinge acuzatiile ca se face responsabila de intensificarea tensiunilor in regiune, afirmand ca actiunile marinei americane si sprijinul acordat de Washington unor state cu revendicari teritoriale in zona nu fac decat sa sporeasca riscurile izbucnirii unui conflict.