Autoritatile din Ucraina au recuperat 17 tablouri furate anul trecut de cetateni moldoveni, romani si italieni dintr-un muzeu situat in orasul italian Verona, a anuntat presedintele Petro Poroshenko, potrivit Mediafax.

Petro PoroshenkoFoto: Agerpres/Xinhua

Cele 17 tablouri, inclusiv opere de Peter Paul Rubens si Tintoretto, au fost furate anul trecut, intr-un jaf armat, din Muzeul Castelvecchio din Verona.

"Operatiunea extraordinara de astazi aminteste lumii ca autoritatile ucrainene sunt foarte eficiente in combaterea contrabandei cu opere de arta", a declarat Petro Poroshenko miercuri seara.

Zece cetateni moldoveni, un roman si doi italieni au fost arestati in ultimele luni in cadrul unei investigatii declansate dupa furtul celor 17 tablouri.

Indivizi inarmati si avand cagule pe fete au atacat, pe 18 noiembrie 2015, Muzeul Castelvecchio din orasul italian Verona, furand 17 tablouri expuse, dupa imobilizarea unui agent de securitate. Dupa sustragerea operelor de arta, hotii au fugit cu masina agentului de paza, vehiculul fiind gasit dupa cateva zile in orasul Brescia.

In cursul investigatiei, autoritatile au arestat in martie zece cetateni moldoveni, inclusiv noua pe teritoriul Republicii Moldova, si doi italieni. Recent, un barbat cu dubla cetatenie - moldoveana si romana - a fost arestat in acelasi caz.

Printre tablourile furate se numara opere ale unor pictori precum Tintoretto, Rubens, Mantegna, Pisanello, Caroto.