Parlamentul Ungariei a aprobat, marti, organizarea unui referendum national initiat de Guvern cu privire pe tema cotelor obligatorii de distribuire a imigrantilor stabilite de Uniunea Europeana, relateaza MTI, preluata de Mediafax.

Initiativa a fost aprobata cu 136 de voturi de catre membri ai Partidului Fidesz, ai Partidului Crestin-Democrat si ai partidului de opozitie Jobbik. Cinci parlamentari independenti au votat impotriva.

In cadrul votului, parlamentarii au aprobat, de asemenea, o suma maxima de 15,5 milioane de euro destinata desfasurarii referendumului. Contestatiile impotriva deciziei Parlamentului pot fi depuse la Curtea Constitutionala in termen de 15 zile, iar institutia trebuie sa adopte o decizie in 30 de zile. Data cand va avea loc referendumul urmeaza sa fie anuntata.

Curtea Suprema de Justitie din Ungaria a aprobat, martea trecuta, pe data de 3 mai, initiativa Guvernului Viktor Orban de a organiza un referendum pe tema cotelor obligatorii de distribuire a imigrantilor stabilite de Uniunea Europeana.

Intrebarea care va fi adresata cetatenilor ungari este: "Veti permite Uniunii Europene sa aduca cetateni straini in Ungaria fara aprobarea Parlamentului?"

Premierul Viktor Orban a propus, la sfarsitul lunii februarie, organizarea unui referendum pe tema deciziei Uniunii Europene de a distribui in mod obligatoriu imigranti extracomunitari in toate statele membre.