Militari rusi au participat la o parada organizata in Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria, cu ocazia Zilei Victoriei, Guvernul de la Chisinau condamnand manifestarea, transmite Mediafax.

Militari din cadrul contingentului rus stationat in Transnistria au participat luni la parada organizata in Tiraspol cu ocazia Zilei Victoriei sovietice impotriva Germaniei naziste in al II-lea Razboi Mondial.

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, ceruse Moscovei sa nu permita participarea militarilor rusi la parada de la Tiraspol.

Insa membri ai contingentului rus de mentinere a pacii au participat la parada alaturi de trupe ale Ministerului transnistrean de Interne, de unitati ale Ministerului Apararii si ale Serviciului transnistrean de securitate (KGB).

Guvernul de la Chisinau a condamnat vehement initiativa. "Prezenta militarilor rusi la parada desfasurata la Tiraspol intra in contradictie cu angajamentele asumate de Federatia Rusa privind respectarea principiilor si normelor internationale", a transmis Ministerul de Externe de la Chisinau, conform agentiei Associated Press.

Contingentul rus de mentinere a pacii in Transnistria are aproximativ 1.500 de membri.

In prezent, in Republica Moldova sunt circa 200 de militari americani care participa la un exercitiu cu trupele moldovene, o situatie criticata de opozitia prorusa de la Chisinau.