O defilare masiva a fost organizata marti in centrul Phenianului pentru a marca incheierea congresului exceptional al partidului unic, care l-a consacrat pe Kim Jong-Un la conducerea celui mai izolat regim din lume, transmite AFP, citata de Agerpres.

Tanarul lider a prezidat aceasta parada dintr-un balcon care domina imensa Piata Kim Ir-Sen, pe care sute de mii de persoane au transformat-o intr-un ocean rosu fluturand buchete de flori in directia mostenitorului dinastiei familiale aflate de 70 de ani la putere.

Phenianul organizeaza cu regularitate defilari militare impozante pentru a marca o anumita data simbolica sau pentru a-si arata ultimele echipamente militare. Insa parada de marti s-a dorit un eveniment complet civil. Totusi, marea de oameni care a defilat pe sub privirile lui Kim Jong-Un nu a fost scutita de referinte militare, afisand machete de rachete si de vehicule spatiale. Coreea de Nord a efectuat in ianuarie cel de-al patrulea sau test nuclear si a lansat o racheta in februarie, in ceea ce a fost considerat drept un test camuflat cu racheta balistica de raza lunga.

Seful de stat din Coreea de Nord, Kim Yong-Nam, a carui functie este onorifica, s-a adresat multimii la inceputul paradei pentru a-l felicita pe Kim Jong-Un pentru promovarea sa la congresul Partidului Muncitorilor din Coreea (PTC). "Alegerea (in functia de presedinte al partidului - n.r.) a aratat increderea absoluta a armatei noastre si a poporului nostru in marele lider Kim Jong-Un", a spus el.

Kim Yong-Nam le-a cerut nord-coreenilor "sa sustina ca tarie si fidelitate ideologia si preceptele indragitului lider Kim Jong-Un". Congresul PTC, care a durat de vineri pana luni, a fost primul dupa 1980. Aceasta reuniune i-a permis lui Kim Jong-Un, care a mostenit puterea dupa moartea tatalui sau Kim Jong-Il in 2011, sa isi intareasca statutul de mostenitor incontestabil al dinastiei fondate de bunicul sau Kim Ir-Sen.

Mii de delegati au adoptat duminica o motiunea propusa de Kim Jong-Un privind necesitatea progreselor economice cuplate cu dezvoltarea unei "forte nucleare de autoaparare". Marti, masele de oameni au defilat fluturand flori din hartie rosie, baloane de diverse culori si drapele ale partidului, scandand in acelasi la timp la unison "Mansei!" ("Traiasca!"). In piata, o multime statica ridica diferite placarde colorate formand impreuna sloganuri gigant precum "Partidul Liderului", "Partidul lui Kim Jong-Un" sau "Solidaritate".