Reteaua sociala americana Facebook a castigat in China un proces de proprietate intelectuala impotriva unei companii locale, a anuntat luni presa locala, la putin dupa ce gigantul american Apple a pierdut un caz similar legat de marca sa iPhone, potrivit AFP.

Autoritatile chineze insarcinate cu protejarea proprietatii intelectuale au aprobat in 2014 o cerere facuta de o uzina de sucuri pentru marca "face book".

Facebook a depus plangere si justitia a ordonat administratiei sa revina asupra deciziei. Compania chineza a atacat instanta in apel dar Curtea populara suprema din Beijing a mentinut prima decizie a justitiei.

Societatea Zhongshan Pearl River, situata in provincia Guangdong, nu ar fi trebuit sa primeasca autorizatia de a inregistra aceasta marca, a decis tribunalul.

Facebook este blocata de ani de zile in China, unde internetul este cenzurat drastic, dar firma californiana a reusit sa isi dezvolte activitatile comerciale in aceasta tara prin contracte cu companii, orase sau guverne locale.

Un producator chinez de marochinarie, Xintong Tiandi, care comercializa marca "IPHONE", a avut mai mult noroc. La inceputul lui mai, a anuntat ca a castigat la Beijing un proces intentat de gigantul american Apple, tribunalul stabilind ca a depus marca inainte de sosirea in China a smartphone-urilor cu acelasi nume.

Apple a precizat ca va ataca decizia in apel in fata Curtii populare supreme.