​Academia militara americana West Point a deschis o ancheta dupa ce 16 tinere de culoare dintre cadetii sai s-au fotografiat cu pumnul ridicat, miscare ce semnaleaza afilierea la miscarea militanta "Black Lives Matter" ("Vietile Negrilor Conteaza"), a anuntat sambata purtatorul de cuvant al institutiei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postura adoptata de cele 16 eleve ofiter, imbracate in uniforme, care reprezinta salutul miscarii militante, incalca regulamentele institutiei care se vrea un creuzet de integrare.

"O ancheta a fost deschisa in acest caz. Putem sa confirmam ca elevele ofiter din aceasta fotografie fac parte din promotia 2016 a West Point", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Christopher Kasker, purtator de cuvant al scolii militare situate la nord de New York.

Cele 16 tinere au urmat o traditie fotografica putenic inradacinata la West Point, care presupune ca viitorii absolventi sa imite ipostazele pompoase si mimicile grave ale predecesorilor lor din secolul al XIX-lea.

Insa nu fotografia cu respectivele posturi grave este cea care naste controverse. Prin fotografia cu pumnul ridicat in care se afiliaza unei miscari militante cele 16 tinere au declansat o mini-furtuna, ridicand pumnul intr-o scoala ai carei absolventi sunt in marea lor majoritate caucazieni si de sex masculin.

Aceasta atitudine incalca o directiva a Ministerului Apararii care interzice personalului militar sa se angajeze in activitati politice partizane, sustin ofiteri in serviciu dar si veterani.

Altii au vazut in asta un tribut adus nationalismului negru -al carui simbol era pumnul ridicat- intruchipat de miscarea Panterelor Negre in perioada segregarii rasiale din SUA. Urmand aceasta traditie, Black Lives Matter denunta astazi abuzurile politiei asupra populatiei de culoare din SUA.

S-au ridicat de asemenea voci si in apararea celor 16 cadeti, afirmand ca probabil au fost inspirate mai degraba de "Beyonce" decat de "Panterele Negre".

"Sunt mandre. Indica linia" scrie Mary Tobin, un fost ofiter absovent al scolii. Pumnul ridicat "nu este o marturie de aliniere la vreo miscare sau un partid politic. Este un gest de unitate intre surori, ilustrand succesul lor".