Can Dundar, jurnalist turc de opozitie, redactor-sef al cotidianului Cumhuriyetvizat, care a fost vizat vineri de un atac armat in fata Palatului de Justitie din Istanbul, din care a scapat nevatamat, a fost condamnat la 5 ani si 10 luni de inchisoare pentru divulgare de secrete de stat. Erdem Gul, seful biroului din Ankara al publicatiei, a fost si el condamnat la 5 ani de inchisoare, anunta AFP.

Cei doi jurnalisti de opozitie au fost condamnati in cadrul unui proces emblematic pentru libertatea presei din Turcia, dupa ce au publicat in anul 2014 un articol si o inregistrare video care acuzau serviciile secrete ca au livrat arme rebelilor islamisti din Siria.

Can Dundar si Erdem Gul au fost judecati dupa ce au acuzat regimul islamo-conservator al presedintelui Recep Tayyip Erdogan ca a livrat arme gruparilor jihadiste din Siria. Ulterior, ei au fost pusi sub acuzare pentru spionaj, divulgare de secrete de stat si tentativa de lovitura de stat

Can Dundar a scapat vineri de un atac armat in fata Palatului de Justitie din Istanbul, unde un barbat a tras doua focuri de arma cu un pistol, ranind un alt ziarist de televiziune, inainte de a-si pune pistolul in fata camerelor si de a se preda politiei.