Ministerul rus de Externe a acuzat vineri NATO ca incearca sa destabilizeze Caucazul, in Georgia fiind prevazute sa se desfasoare saptamana viitoare exercitii militare comune cu participarea unor soldati americani, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Consideram ca aceasta /dezvoltare/ constanta a NATO in Georgia ca o provocare, vizand intentionat sa destabilizeze situatia politico-militara din regiunea Caucazului", a afirmat ministerul intr-un comunicat.

Tbilisi aspira de mai multi ani sa adere la Alianta Nord-Atlantica, spre marea nemultumire a Rusiei cu care Georgia s-a luptat in 2008 intr-un razboi-fulger pentru controlul Osetiei de Sud, o republica separatista georgiana.

La sfarsitul acestui conflict, Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian cu care se invecineaza, si a instalat acolo baze militare permanente.

Georgia considera aceste teritorii ca fiind ocupate si acuza Rusia ca in continuare cucereste teren, deplasand pichetele de frontiera ale Osetiei de Sud spre interiorul teritoriului sau.

Ministerul rus de Externe acuza Washingtonul ca "se preteaza la jocul vointei revansarde a autoritatilor de la Tbilisi".

Moscova a avertizat deja in legatura cu numarul sporit de trupe si exercitii ale NATO in Europa de Est, Alianta argumentand ca este un raspuns la anexarea Crimeii la Rusia, peninsula ucraineana pana in martie 2014.

Exercitiul din Georgia, denumit Noble Partner, la care participa aproape 1.300 de militari americani, britanici si georgieni, se va desfasura la baza de la Vaziani, in apropiere de Tbilisi, pe durata a doua saptamani cu incepere de la 11 mai.

In acest cadru, armata americana a traversat recent peste Marea Neagra tancuri de lupta M1A2 pentru prima data.