Un prim caz de microcefalie legat de virusul Zika a fost detectat in Spania, la fetusul unei femei insarcinate, au anuntat joi autoritatile sanitare din Catalonia, citat de AFP.

"O femeie insarcinata a fost contaminata cu Zika si denga iar fetusul prezinta mai multe malformatii", a anuntat agentia regionala pentru Sanatate.

Este vorba de primul caz de microcefalie inregistrat in aceasta tara care, potrivit cifrelor ministerului Sanatatii, actualizate in 3 mai, numara 105 persoane contaminate, dintre care 13 femei insarcinate.

"Toate (cazurile) au fost detectate la persoane originare sau care au vizitat tarile afectate, este vorba deci de cazuri importate", a declarat ministerul.

Epidemia de Zika, un virus transmis de tantarul Aedes aegypti, a aparut in America Latina in 2015 si s-a extins rapid. Cea mai afectata tara este Brazilia, cu circa 1,5 milioane de persoane infectate.

La jumatatea lunii aprilie, cercetatori americani au anuntat ca au stabilit cu certitudine faptul ca Zika este cauza principala a microcefaliei la fetusi si poate provoca "alte defecte severe ale creierului".

Microcefalia se caracterizeaza printr-o dezvoltare insuficienta a creierului si a craniului, o afectiune ireversibila.