Conducerea companiei Microsoft a acceptat o invitatie din partea Consiliului de Securitate al ONU de a participa la o dezbatere speciala saptamana viitoare despre antiterrorism si posibilitatile de a se face fata 'terorismului informatic', au indicat joi surse diplomatice pentru AFP, citeaza Agerpres.

Aceasta dezbatere, prevazuta pentru miercuri, este organizata de Egipt, care prezideaza in aceasta luna Consiliul de securitate.

Va fi pentru prima oara cand Microsoft se va adresa Consiliului, tot mai alarmat de utilizarea internetului si a retelelor de socializare pentru difuzarea extremismului violent. Un purtator de cuvant al Microsoft a confirmat ca un reprezentant al grupului va lua parte la aceasta sesiune speciala, dar a refuzat sa furnizeze detalii. Un grup de experti ai ONU invitase in iunie 2015 intreprinderile din domeniul internetului si retelelor de socializare sa cerceteze utilizarea serviciilor lor de catre recrutorii grupului jihadist Statul Islamic (SI) si de catre alte formatiuni extremiste.

Expertii recomandasera Consiliului de securitate sa invite societatile respective sa detalieze in fata sa masurile pe care le iau pentru a preveni o astfel de utilizare a retelei mondiale de comunicatii. Circa 30.000 de combatanti straini s-au alaturat jihadistilor in Siria, in Irak si in alte tari, multi dintre ei fiind contactati prin internet si prin retelele de socializare.