Europa este o promisiune care nu a fost tinuta fata de generatiile constranse la sacrificii pentru "salvarea bancilor", a deplans joi presedintele Parlamentului European Martin Schulz, relateaza AFP, citat de Agerpres.

"Europa este o promisiune, dar o promisiune care nu a fost tinuta", a declarat Schulz in timpul unei dezbateri privind viitorul Europei, organizata la Roma in prezenta presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, presedintelui Consiliului European Donald Tusk si premierului italian Matteo Renzi.

Europa "a fost o promisiune facuta in fiecare zi pentru mai multe locuri de munca, servicii, crestere" economica si generatii de europeni au consimtit sa faca sacrificii in asteptarea acestei promisiuni, cel putin pentru copiii lor, a explicat Schulz.

Cu toate acestea, a adaugat el, liderii europeni continua sa ceara sacrificii, mai putine servicii, mai multe impozite, "si pentru ce, pentru a salva bancile", a remarcat el.

Exista "un sentiment de nedreptate, nu aceasta este Europa pe care au vrut sa o vada", a adaugat el, raspunzand la o intrebare cu privire la cresterea populismului in Uniunea Europeana.

A considera Europa un proiect de Uniune cu un singur stat, o singura natiune, nu numai ca este "complet nerealist", dar de asemenea devastator pentru viitorul ei, a declarat la randul sau Tusk.

"Visul unui singur stat european, al unei singure natiuni europene este o iluzie. Noi trebuie sa acceptam sa traim intr-o Europa cu monede diferite, cu diferite forte politice, iar cel mai rau este de a pretinde ca nu cunoastem", a adaugat el.

Fiecare reuniune ministeriala europeana de la Bruxelles da nastere unor interpretari diferite, "ca si cum am avea 28 de reuniuni diferite", a deplans la randul sau Juncker.

Liderii europeni nu vin la Bruxelles cu ideea de apara Europa. "Ei vin acum la Bruxelles si dau o conferinta de presa pentru a spune: am aparat interesele noastre nationale", a adaugat Schulz, regretand generatiile anterioare de lideri mai "europeni".