Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, indeamna tarile est-europene membre UE sa dea dovada de solidaritate cu statele occidentale in gestionarea crizei imigrantilor, subliniind ca Guvernul de la Sofia va accepta refugiatii repartizati prin cota stabilita de Comisia Europeana.

Boiko BorisovFoto: AGERPRES

"Solidaritatea nu poate sa mearga doar in sens unic pentru state ca Bulgaria, care beneficiaza de fonduri structurale", a declarat Boiko Borisov intr-un interviu acordat Agentiei France-Presse, citeaza Mediafax.

"Suntem fericiti cand primim fonduri pentru dezvoltare; in schimb, cand tari mai bogate au o problema cu imigrantii, trebuie sa dam dovada de solidaritate", a insistat Boiko Borisov.

Intrebat daca Bulgaria va accepta imigrantii extracomunitari distribuiti prin sistemul propus de Comisia Europeana, Borisov a raspuns: "Fie ca vor fi 1.200 sau 2.000 de imigranti, noi ne-am asumat angajamentul de a-i primi".

In septembrie 2015, Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata.

Comisia Europeana a propus, miercuri, un sistem permanent de distribuire a refugiatilor in tarile Uniunii Europene, statele putand refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitand in schimb contributii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria si Cehia au anuntat ca se opun initiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigrantilor pe baza de cote obligatorii.