O tanara din Pakistan a fost drogata, strangulata si corpul sau ars de locuitorii unui sat care o acuzau ca a ajutat o prietena sa fuga cu un barbat, scrie AFP, care noteaza ca mama femeii a aprobat crima.

Victima, in varsta de circa 20 de ani, a fost asasinata si corpul sau ars intr-un microbuz in 29 aprilie, la ordinul consiliului din satul Makol, in nord-vestul Pakistanului, a precizat politia.

"Politia a arestat 13 membri ai jirga (consiliul satului) care au ordonat uciderea tinerei fete" pentru faptul ca a ajutat o prietena sa fuga cu un barbat, a declarat seful politiei din acest district, Khurram Rasheed.

Mama victimei a fost si ea arestata pentru faptul ca a aprobat decizia jirga, a precizat acesta.

Cele 14 persoane, acuzate de crima si terorism, urmeaza sa fie aduse in fata unui tribunal. Femeia care a fost ajutata sa fuga este in siguranta, a precizat Rasheed.

Sute de femei sunt ucise anual in Pakistan de rude, intr-o tara conservatoare cu 200 de milioane de locuitori, sub pretextul apararii "onoarei familiei".

Pakistanul si-a revizuit codul penal in 2005 pentru a nu mai permite ca barbatii care ucid o femeie din familia lor in numele onoarei sa scape de pedeapsa, dupa ce isi acordau chiar ei iertarea, in calitate de "mostenitori" ai victimei.

Dar legea permite judecatorilor posibilitatea de a nu impune pedepse cu inchisoare daca rude ale victimei iarta ucigasul.

Un film documentar al regizoarei pakistaneze Sharmeen Obaid-Chinoy care denunta crimele in numele onoarei a castigat un Oscar in acest an.

Premierul Nawaz Sharif s-a angajat in februarie sa puna capat acestei practici "degradante" si demne de "dispret".