Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) aflat la putere in Turcia va organiza un congres extraordinar in 22 mai la care premierul Ahmet Davutoglu nu va solicita un nou mandat, scrie joi presa turca, citata de AFP.

UPDATE Premierul Davutoglu si-a anuntat joi retragerea din fruntea partidului AKP, marcand astfel consolidarea puterii presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Davutoglu, 57 de ani, va pierde automat postul de prim ministru, cele doua functii fiind legate, potrivit statutului AKP.

Aceasta decizie a fost luata in cadrul unei reuniuni speciale a conducerii AKP care a avut loc la Ankara dupa aparitia unor informatii legate de o ruptura intre Davutoglu si presedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit televiziunilor NTV si CNN Turk.

Divergentele au aparut la lumina zilei in ultimele saptamani intre omul forte al Turciei si seful executivului, ales in fruntea AKP in august 2014, dupa ce Erdogan a castigat presedintia, in urma a trei mandate in fruntea guvernului.

Plecarea lui Davutoglu, care deschide drumul unei consolidari a puterilor la nivelul sefului statului, ar putea sa se adauge la turbulentele care inconjoara Turcia, partener esential al Europei in criza migratorie, pe langa alte numeroase amenintari cu care se confrunta: amenintarea jihadista, reluarea conflictului kurd si extinderea razboiului din Siria la granita sa de sud.