Imagini video obtinute de Guardian arata schimbul de focuri dur dintre fortele speciale ale SUA si comandourile kurde, pe de o parte, si luptatorii Statului Islamic pe cealalalta parte, in care a fost ucis un membru SEAL.

Militari SUA si luptatori peshmerga batandu-se cu Statul IslamicFoto: The Guardian

Clipul filmat cu telefonul in timpul bataliei ce a durat peste jumatate de zi arata cat de mult este implicata armata americana in lupte intense in Irak, noteaza publicatia britanica.

Furnizate catre Guardian de un locotenent al unei unitati de elita kurde peshmerga, imaginile video arata un convoi de patru vehicule ce a fost atacat langa Tel Osqof, un oras crestin la circa 30 de kilometri nord de Mosul.

In timpul schimburilor de focuri, luptatori peshmerga si cel putin sase militari americani se protejeaza in spatele unei camionete ne-blindate pe un drum principal ce duce in oras.

Unul dintre americani pare sa spuna “nu am o arma”, iar altul spune “am o arma aici”.

Un peshmerga striga: “Va rog economisiti-va gloantele!”.

Alt luptator peshmerga intreaba: “Nu putem sa cerem mai multe gloante pentru Ak-47 de la americani?"

Locotenentul Saad, luptatorul peshmerga ce a filmat o parte din imagini, a laudat fortele SUA ce au ajutat kurzii sa respinga asaltul Statului Islamic: “Daca nu era forta de foc a americanilor, am fi avut mai multe victime. Sunt luptatori cu adevarat buni”.

Militarul american ucis in Irak, era membru al unei unitati speciale SEAL,a anuntat marti un oficial de la Pentagon, precizand ca este al treilea cetatean american mort in lupte cu organizatia fundamentalista sunnita.

"Incidentul a fost un atac al retelei teroriste Stat Islamic asupra unei pozitii militare Peshmerga, la trei-cinci kilometri de linia de front", a precizat reprezentantul Pentagonului.